Actualment, la societat en què vivim, està en una transformació constant i permanent i això implica que sigui una societat molt heterogènia, plural i multicultural. Recau la influència en l’àmbit educatiu, ja que fa que ens hàgim de replantejar el sistema per possibilitar noves finalitats educatives.
L’educació intercultural el que pretén és afavorir el diàleg entre les diferents cultures. Aquesta implica respecte, intercanvi, acceptació i un espai comú.
L’escola és un context on es reflecteixen diferents estils d’aprenentatge, diferents interpretacions del món que ens envolta, diferents cultures, diferents tradicions, etc. Aquesta és el mirall de la societat, i hem de tenir present la diversitat, per tant hem d’aprofitar aquest fenomen com a positiu i enriquidor.
Hi ha altres recursos per treballar la interculturalitat a l’aula com el treball cooperatiu, els racons de treball, projectes, aules d’acollida, etcètera.
La música és un dels ingredients essencials en la vida de les persones de totes les edats i cultures. És un llenguatge molt utilitzat per tota la societat. L’infant estableix contacte amb la música fins i tot abans de néixer, al fetus de la mare escolta i sent la vibració dels sons tant de l’interior com de l’exterior.
El recurs de la música a l’escola és un instrument molt privilegiat, l’hem d’entendre com un objecte de coneixement, com un estímul per a potenciar la producció creativa, un mitjà que permet als infants comunicar-se i com una font de sensibilització musical.
Per això, us proposo 5 activitats per treballar la interculturalitat a l’aula:
1. Des d’on sono?
Depenent del cicle on es treballi es pot triar una o diverses cultures. En el cas d’Educació Infantil, per aprofundir més, en triarem només una. És molt recomanable escollir la cultura que estigui més representada dins l’aula. I treballar-ne una a cada trimestre.
Per iniciar aquesta proposta, escollirem una audició per treballar aquesta cultura. Asseurem als infants i els hi posarem sense anomenar quina treballarem. Un cop escoltada:
“Que us recorda alguna cosa aquesta audició? Que reconeixeu alguns dels instruments?”, “D’on pot ser aquesta música?”, “Que us transmet aquesta cançó?”
Un cop esbrinada la cultura a treballar, tornarem a posar l’audició i deixarem que els infants la ballin i la gaudeixin. Un cop acabada ensenyarem els instruments que caracteritzen l’audició i en direm els noms.
2. Viatgem!
Ens ubiquem! Tota persona necessita ubicar-se per tal de poder ordenar millor les seves idees. És important mostrar als infants què estem treballant i on està situat. Per això, utilitzarem el mapa per a visualitzar els països dels nostres companys de classe, o si més no la cultura que estem treballant.
Com ja he dit abans, la música és un mitjà de comunicació i de coneixement. Triarem una cançó bressol popular d’aquesta cultura.
A continuació els hi cantaré la cançó de bressol i també la posaré de fons.
“Ostres!! Que reconeixeu alguna paraula?”, “Quin idioma és aquest?”, “Que sabeu que vol dir aquesta cançó?”, “Quin instrument està sonant?”
Intentarem aprendre-la i ballar-la tots junts.
3. Fem que sonin!
Necessitem manipular per aprendre i interioritzar. Per això, buscarem i portarem a l’aula diferents instruments que caracteritzin aquella cultura o país. Perquè sigui molt més proper podem demanar als infants provinents d’altres cultures que portin instruments o objectes que els identifiqui.
Els treballarem, en parlarem d’ells i n’aprendrem les qualitats de cadascun.
Hem de tenir molta cura davant la situació en què ens trobem. Desinfectar bé els materials i deixar-los en quarantena abans i després d’utilitzar-los.
4. Unim amb música!
Per a poder dur a terme aquesta activitat necessitarem els instruments de la darrera activitat i també els instruments propis de la nostra cultura. És important que cada infant en tingui un, ja que tothom ha de fer sonar l’instrument i formar part d’aquesta audició.
La música és un recurs molt valuós i en aquestes sessions és el motor que està fent que aquests infants coneguin una mica més d’on ve el seu company de classe. Per això, els instruments els ha unit per crear una peça de música amb instruments que representen les dues cultures. És important que la mestra guiï la sessió i intenti combinar els sons i els torns.
Es pot gravar i al final de curs entregar amb la resta de cultures treballades.
5. Enviem un tresor!
La música és el tresor més valuós per trencar barreres culturals. Amb aquesta activitat proposo aprofitar les TIC i connectar amb alguna escola del país que estem treballant i enviar un missatge realitzat pels mateixos infants i regalar l’audició que han creat tots els alumnes.
Podeu trobar aquests recursos a la web de Somdocents, juntament amb el vídeo. https://somdocentsblog.wordpress.com/
Commentaires